Ennegrammet

Ennegrammet er et fantastik værktøj, også kaldet personligheds-typologi.
Ennea er græsk og står for 9 og gram betyder model. Altså en model af 9 forskellige personlighedstyper.
Enneagrammet er ment til at få indsigt i, hvordan vi mennesker har forskellige måder og grunde til at kommunikere og opføre os på. Det kan bla. bruges inden for personlighedsudvikling, i teams og samtaler.

Jeg har taget enneagram uddannelsen hos Mindjuice, og bruger det meget i min hverdag, både som coach og privat.
For mig personligt har det givet en større rummelighed overfor mig selv og andre mennesker. Enneagrammet er et fantastisk selvudviklingsværktøj.

Enneagrammet består af en cirkel, trekant og et heksagram.
Cirklen symbolisere det unikke, trekanten symboliser de tre kræfter eller faktore. En udadvendt, en indadvendt og en hvilende faktor. Heksagrammet symbolisere det uendelige og det forandrelige.

 

emneagrammet_cirkel
Inden jeg kort vil beskrive de ni typer, vil jeg kort beskrive de tre centre i enneagrammet og triaderne.

Krop, som består af type 891
Hjerte, som består af type 234
Hoved, som består af type 567

De svare til de tre intelligenser: Følelsesmæssige, instinktive og det mentale.

Derudover er der triaderne, de består af tre trekander:

Type 783, som bliver kaldt de fremadrettede typer. De lever primært i nuet, kan være stædige og har svært ved at indrømme fejl.

Type 621, som bliver kaldt de medløbende typer. De tænker meget på fremtiden, og stiller ofte spørgsmål, hvorfor, eller hvad nu hvis..

Type 945, som bliver kaldt de tilbagetrukne typer. De kan godt sidder lidt fast i fortiden, og stiller spørgsmål som, hvem er jeg og hvem er du?

Kort beskrivelse af de ni typer:

Type 1 også kaldet perfektionisten har høje indre standarter, som de er meget optaget af at leve op til. De vil gerne gøre tingene rigtigt, og reagerer ofte hvis noget ikke er korrekt eller rigtigt. De elsker at fuldføre et godt stykke arbejde og man vil kunne være sikker på at de gør deres bedste, helt ned i de mindste detaljer.

1’erens basale frygt er: At være ufuldkommen, mangelfuld, korrupt og ond.
Deres basale ønske er: At være god, dygtig, i balance og have integritet.

Type 2 også kaldet hjælperen er for det meste meget empatiske og givende mennesker, som har deres fokus på at hjælpe andre og opfylde deres behov, også selvom personerne ikke nødvendigvis har bedt om det. De er gode til at få folk til at føle sig godt tilpas, men det kan være en udfordring for dem at tage imod og udtrykke deres egne behov.

2’ernes basale frygt er: At være ene om at være uelsket og uønsket.
Deres basale ønske er: At føle sig elsket.

Type 3 også kaldet udretteren vil ofte være travlt beskæftiget, da de har fokus på at nå deres mål. De kan virkelig yde en stor arbejdsindsats, men har en tindens til at sige ja til for mange ting og glemmer at passe på sig selv. De er meget fokuseret på det der skal gøres og vægter et succesfuld image meget højt.

3’erens basale frygt er: At være uduelig og ikke have værdi udover det de præsterer.
Deres basale ønske er: At føle sig værdsat, accepteret og ønsket.

Type 4 også kaldet individualisten, er ofte optaget af deres følelsesliv. De ønsker ægte dybe i deres relationer til andre mennesker. De kan svinge i humør, det er ikke unaturligt at de kan have været igennem hele føle registret på en enkel dag.
De søger det der er særligt, intenst og anderledes.

4’ernes basale frygt er: Ikke at have nogen identitet eller personlig betydning.
Deres basale ønske er: At skabe en identitet ud fra sin indre oplevelse.

Type 5 også kaldet udforskeren, har det bedst med at være forberedt, så de ikke kommer til at føle sig utilstrækkelige. De elsker at samle information, studere, læse og lave researche. De er ofte objektive og fokuserede mennesker, der holder af, at kunne trække sig tilbage og tænke over tingene.

5’ernes basale frygt er: At være udygtig, unyttig og hjælpeløs.
Deres basale ønske er: At være dygtig og kompetent.

Type 6 også kaldet loyalisten, er meget opmærksomme mennesker, som ønsker at føle sig sikre og trygge. De har det med at analysere situationer for mulige fare og til at se tingene fra det modsatte synspunkt. De kan godt være skeptiske overfor nye ting og mennesker, men er meget loyale overfor dem som de stoler på.

6’ernes basale frygt er: At mangle støtte ,vejledning og ikke kunne overleve, stå alene.
Deres basale ønsker: At finde sikkerhed og støtte.

Type 7 også kaldet entusiasten, ser verden med et hav af muligheder, de får mange ideer, men langtfra alle bliver til noget, før de kaster sig over nye udfordringer og ideer. De er aktive, livlige og søger derhen hvor der er sjovest at være. På andre kan de godt komme til at virke overfladiske.

7’ernes basale frygt er: At lide afsavn og at blive fanget i smerte.
Deres basale ønske er: At være glad, tilfreds og opfyldt.

Type 8 også kaldet udfordreren, har ingen problemer med at tage lederskab og ansvar. De har en stærk mavefornemmelse og er spontane. De har en meget veludviklet retfærdigheds evne, og vil kæmpe for egne og andres sager, hvis de oplever uretfærdighed. De er omsorgsfulde, men også dominerende og kontrollerende.

8’ernes basale frygt er: At lide overlast og blive kontrolleret af andre.
Deres basale ønske er: At bestemme sin egen retning i livet og beskytte sig selv.

Type 9 også kaldet fredsskaberen har en god evne til at skabe harmoni omkring sig. De er gode til at se en sag fra flere synsvinkler, hvad der gør dem til dygtige mæglere. De bryder sig ikke om konflikter, vi skal have det rart. De kan have svært ved at træffe beslutninger, da det ikke altid er lige nemt for dem, at vide hvad de selv synes.

9’ernes basale frygt er: Tab, adskillelse eller at blive udslettet.
Deres basale ønske er: At opretholde en indre stabilitet og havde fred i sindet.
Kilder:

Enneagrammets visdom. Don Richard Riso & Russ Hudson

Enneagrammet din personlige udvikling. Helene Kongsbach Makani

Enneagrambogen. Flemming Christensen

Enneagrammet i praksis. Michael Gruser

Enneagramstedet.dk. Claus Roager Olsen

Har i lyst til at tage en gratis test, om hvilken type du muligvis er, kan du gå ind her

LAD MIG KONTAKTE DIG TIL EN UFORPLIGTENDE SNAK