Passer du godt på dit parforhold?

Jeg tror godt vi alle kan blive enige om, at der er alt for mange skilsmisser i Danmark.

Danmarks statistik sætter tal på den triste udvikling: I 2014 blev 19.435 ægtepar skilt. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år, og det er 23 pct. flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste ti år.

Det er ikke fordi jeg mener at man skal blive sammen for enhver pris, men ofte kan vi undgå at komme helt derud, hvor vi ikke ser anden udvej end at gå fra hinanden.

Nogle af de ting jeg gør mine klienter opmærksom på, er styrken ved et regelmæssigt eftersyn.

Vi gør det I forvejen mange steder i vores liv, på vores arbejdsplads, børnenes skole, I fritidsklubber mm. Vi “glemmer” det bare I vores privatliv.

Derfor anbefaler jeg at prøve noget nyt !!!

Sæt tid af en gang om måneden (eller oftere) til at få jer en snak om følgende:

  • Hvor står vi i forhold til hinanden lige nu?
  • Hvad ønsker vi mere af  i vores parforhold?
  • Hvordan kan vi hver især blive bedre til at imødekomme hinandens ønsker?
  • Hvad vil du gerne anerkende din partner for?

Sådan et regelmæssige eftersyn vil gøre at I forebygger/styrker jeres parforhold, i stedet for at nå derhen hvor I skal bruge energi på at reparere det.

Inden sådan en snak er der selvfølgelig nogle vigtige faktorer der spiller ind:

  1. Det er ok at det føles akavet de første par gange, men tænkt på hvad de snakke vil give jer på sigt og husk: Alt ny begyndelse er svær, giv det tid.
  2. Knyt og lyt , der taler kun en af gangen (En 50-50 fordeling). Prøv at lyt din partners sætninger helt til ende og øv dig i ikke at danne et svar oppe I dit hoved, før din partner er helt færdig med at tale.
  3. Brug jeres nysgerrighed. Hvad er grunden til at min partner må føle, tænke og sige som han/hun gør?
  4. Jeres kommunikationsform er også yderst vigtig for en god snak.  Tal altid ud fra dig selv, det vil sige, at du starter din sætning med jeg. F eks ”Jeg bliver forvirret når du…” I stedet for ”Du forvirrer mig altid når…” Den sidste sætning gør automatisk at vi går i forsvar, og så kan det hurtigt ende i mudderkastning.
  5. Himmelvendte øjne og suk er et No-Go, det hæmmer god kommunikation på alle måder.
  6. Hvis I kan mærke at det kammer over, så hold en pause og anerkend hinanden for det i nåede. Når der er ro på igen kan I enten fortsætte eller lave en ny aftale for en snak.

Jeg glemmer aldrig første gange jeg præsenterede for min mand, at nu skulle vi have en fast snak om vores forhold en gang om måneden…mindst!!!

Et stort NEJ blev jeg mødt med. Det er bare så typisk min mand (og sikkert også andre mænd)

Jeg blev selvfølgelig enormt skuffet. Vil han ikke arbejde for et bedre parforhold? Er han virkelig tilfreds med en leverpostejs hverdag? Betyder jeg virkelig ikke mere for ham? Det var de tanker der først kom igennem mit hoved. I hans hoved gik der sikkert tanker om, at det sikkert var en eller anden fiks ide, som jeg havde fået fra et dameblad, eller kan hun da ikke bare slappe af, hvorfor er det aldrig godt nok som det er.

Mon ovenævnte er genkendeligt for jer ?

Jeg gik lidt og tyggede på det, og kom frem til at jeg slet ikke havde fortalt hvorfor jeg ønskede vi skulle have disse månedlige snakke. Derfor valgte jeg at præsentere min mand for ideen igen med en anden indgangsvinkel, den lød nogenlunde sådan her:

”For mig er vores kærlighed af stor værdi, derfor er det vigtigt for mig at vi investerer og prioriterer det højt. Hvad siger du til at vi sætte tid af til en snak om hvordan vi har det?”

En ny kommunikationsform og et ja fra min mands side J

Det var bestemt ikke nemt, da vi havde vores første snak. Det føltes lidt kunstigt og grænseoverskridende at blotte sine behov og følelser, men samtidig havde vi begge fået øjnene op for, at når vi endelig i vores travle hverdag havde tid til at snakke sammen var det om børn, arbejde og praktiske gøremål (og brok ) Der skulle ske noget, hvis vi ikke skulle risikere at glide fra hinanden. Vi blev enige om at øve os i at holde fast i vores snakke og blev ved med at give det et forsøg. I dag er det en helt naturlig ting for os.

Vores forhold er ikke perfekt! Vi har også op og nedture, det kan ikke undgås, men vi har taget et bevidst valg om at prioritere hinanden.

Ikke mere leverpostejs liv. Flere smil, grin og nærvær er bare nogle af de ting, det har givet os at holde fast i at få nogle faste snakke om vores parforhold.

Ønsker jer held og lykke med jeres kommende snak.

De bedste hilsner

Trine

LAD MIG KONTAKTE DIG TIL EN UFORPLIGTENDE SNAK